In China ontstond in de eerste helft van dit jaar een gigantische zeepbel op de beurs, mede omdat particuliere beleggers met geleend geld gingen beleggen. Hoe anders handelde de Hongkongse zakentycoon Li Ka-shing: die verschoof juist miljarden richting Europa.

De 87-jarige Hongkongse miljardair Li Ka-shing staat bekend als één van de meest gehaaide investeerders ter wereld. In Nederland is Li via zijn bedrijf Hutchison Whampoa onder meer eigenaar van de drogisterijketen Kruidvat en het Rotterdamse overslagbedrijf ECT.

Met een geschat vermogen van zo’n 25 miljard dollar wordt elke stap van Li, één van Azië’s rijkste mannen, op de voet gevolgd. Opvallend genoeg gingen de keuzes die Li de afgelopen twaalf maanden maakte, lijnrecht in tegen het enthousiasme waarbij de Chinese regering in Beijing burgers aanmoedigde om in aandelen te gaan beleggen.

Miljardair Li kiest voor Europa

Alleen al in de afgelopen 18 maanden heeft Li voor liefst 20 miljard dollar aankopen gedaan in Europa, zo signaleert zakenkrant The Wall Street Journal. Zo slokte hij in maart dit jaar het Britse telecombedrijf O2 op voor zo’n 14 miljard euro en in Nederland telde Li afgelopen juni bijna 1 miljard euro neer voor afvalverwerker AVR.

Terwijl China tot voor kort werd gezien als groeimagneet van de wereld, heeft Li zijn bakens verlegd naar Europa, omdat hij daar meer denkt te kunnen verdienen, zo stellen ingewijden tegenover de WSJ. Daarbij zouden overigens ook opportunistische motieven een rol spelen: de verzwakking van de euro in de eerste helft van dit jaar maakte Europese beleggingen relatief goedkoop.

Invloed in China

Het is overigens niet zo dat Li ongevoelig is voor de groeivertraging in China, want het grootste deel van zijn oudere onroerendgoedbeleggingen is daar geconcentreerd. Maar de internationale spreiding van zijn beleggingen heeft hem wel minder kwetsbaar gemaakt. Afgelopen jaar was Europa goed voor 42 procent van de operationele winst van Hutchison Whampoa, tegen 30 procent voor China.

In Hongkong wordt overigens druk gespeculeerd over Li's gebrek aan interesse voor het Chinese vasteland. Zo voert hoogleraar Joseph Fan van de Chinese Universiteit van Hongkong tegenover de WSJ aan dat Li's invloed binnen China is afgenomen. Waar de Hongkongse tycoon in de jaren 1990 uitstekende relaties had met de toenmalige Chinese leiders en zo over cruciale informatie beschikte voor vastgoedinvesteringen, zouden onroerendgoedbazen uit het Chinese binnenland inmiddels de betere kaarten hebben.

Wat ook precies de achtergrond is van Li's beleggingsstrategie, qua timing doet de Hongkongse tegenpool van Warren Buffett het een stuk beter dan menig particuliere belegger in China.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl